Historie

Rotterdamse Renners Club “De Pedaalridders” is opgericht op 11 oktober 1910. De Pedaalridders is opgericht door een groep wielrenners die lid waren van atletiekvereniging “Pro-Patria”. Zij wilden liever een club waar het alleen om wielrennen zou draaien. De Pedaalridders werd opgericht door Dhr. G. Damen die ook de naam voor de vereniging bedacht.

Vanaf het begin waren de renners van De Pedaalridders succesvol. In 1911 won Krijn Schippers het Nederlands kampioenschap op de weg en een andere Pedaalridder, Piet van der Wiel, werd tweede. In 1911 wisten De Pedaalridders ook voor het eerst het Nederlands clubkampioenschap te winnen.

Op intiatief van de leden van De Pedaalridders werd in 1923 een plan gemaakt voor een open wielerbaan in Rotterdam. In 13 weken is de baan, die 6,50 meter breed en 250 met lang was, gebouwd. Er was plaats voor 7.000 toeschouwers en het was op dat moment de snelste open wielerbaan van Europa. In 1934 is de wielerbaan helaas afgebroken.

Tot het uibreken van de Tweede Wereldoorlog was café-restaurant “Rondeel” aan de Hoogstraat 200 te Rotterdam het verzamelpunt voor De Pedaalridders.

Ook gelijk na de oorlog was het contactpunt voor De Pedaalridders in een café. Er was behoefte aan een betere ruimte en er werden afspraken gemaakt met atletiek-vereniging “Nenijto”. De Pedaalridders konden op bepaalde momenten gebruik maken van de kantine van deze vereniging. Hier werd dankbaar gebruik van gemaakt, maar de wens een eigen clubhuis te hebben bleef. Deze kwam er uiteindelijk in 1971 en is gevestigd in de Spaanse-Polder.